Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Ungureanu, cazut in razboiul Tariceanu-Basescu

Ministrul Mihai Razvan Ungureanu demisioneaza la presiunea premierului Tariceanu, fiind acuzat de insubordonare institutionala.

Premierul Tariceanu i-a cerut ieri demisia lui Ungureanu in cadrul unei intilniri la Palatul Victoria, reprosindu-i ca nu l-a informat despre arestarea celor doi cetateni romani in Irak, impiedicind astfel Guvernul sa le apere interesele. Conform unui comunicat al Executivului, premierul a avut ieri dupa-amiaza o discutie cu Ungureanu. In urma convorbirii cu ministrul, „acesta a acceptat sa-si depuna demisia“, se mai spune in comunicat. Intr-un alt comunicat, de data aceasta al MAE, se mentioneaza ca s-au trimis informatii doar catre CSAT si sefului statului, deoarece ministerul nu avea competente intr-un posibil caz de spionaj. Liderii PNL urmeaza sa aleaga succesorul, Adrian Cioroianu si Teodor Melescanu fiind favoriti.

Mihai Razvan Ungureanu a acceptat ieri-seara sa demisioneze din functia de ministru de Externe, in urma unei discutii cu premierul Tariceanu. Acesta i-a solicitat demisia pentru ca nu a informat Guvernul si pe premier despre retinerea celor doi cetateni romani in Irak. Intr-un comunicat al Guvernului se arata ca „ministrul de Externe a fost de acord, asumindu-si faptul ca MAE a procedat gresit“. Comunicatul explica si de ce s-a cerut demisia lui Ungureanu: „Prim-ministrul considera ca este in sarcina Guvernului sa apere interesele cetatenilor sai, oriunde s-ar afla acestia. Ministerul de Externe avea obligatia sa informeze Guvernul si pe primul-ministru in legatura cu situatia celor doi romani imediat ce a aflat de retinerea lor. Intrucit acest lucru nu s-a intimplat, primul-ministru nu a putut dispune la timp masurile ce se impun pentru eliberarea cetatenilor romani cit mai repede, lucru care a dus la prelungirea detentiei lor“.

Ungureanu nu si-a oficializat demisia

Pina vineri seara, Mihai Razvan Ungureanu nu isi oficializase demisia. MAE nu a facut nici o precizare oficiala in legatura cu acest aspect.

Conform agentiei de stiri Newsin, Ungureanu se afla ieri la Viena intr-un mini-concediu alaturi de familie, iar surse diplomatice citate de agentie au afirmat ca premierul il asteapta sa-si depuna demisia in urmatoarele zile.

Sursele diplomatice citate de Newsin sustin ca dupa ce premierul i-ar fi reprosat modul in care a administrat situatia celor doi romani retinuti in Irak, Ungureanu l-a intrebat pe primul-ministru daca vrea sa isi depuna mandatul. “Da, daca nu o faci pina luni, iti cer eu demisia luni”, ar fi fost raspunsul premierului, conform surselor citate. Mihai-Razvan Ungureanu va sustine simbata, la intoarcerea in tara, o conferinta de presa.
Ultima ora: Ungureanu se mai gandeste daca demisioneaza

Mihai Razvan Ungureanu nu si-a depus demisia din functia de ministru al afacerilor externe, ne-a declarat directorul Directiei Comunicare din MAE, Corina Vintan. Mai mult, ministrul vrea sa aiba o discutie directa cu premierul inainte a anunta vreo decizie. Surse apropiate ministrului Ungureanu sustin, insa, ca acesta ia in calcul si posibilitatea de a nu-si da demisia, fiind deranjat de atitutudinea premierului Tariceanu, care a incercat sa-l puna in fata faptului implinit. Anuntul demisiei a fost facut printr-un comunicat oficial remis presei de la Palatul Victoria, in care se preciza ca premierul Tariceanu i-a cerut lui Ungureanu sa-si prezinte demisia iar acesta a fost de acord. De asemenea, surse de la Palatul Cotroceni sustin ca presedintele Traian Basescu a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa-l determine pe Ungureanu sa renunte la demisie. (C.O.)

MAE da explicatii

MAE a remis la o ora dupa anuntul guvernului un comunicat in care se arata ca „premierul Tariceanu nu a fost informat despre situatia celor doi cetateni romani arestati in Irak. In comunicat se explica de ce a fost informat doar seful statului: „In primul rind, avind in vedere riscul ca faptele celor doi cetateni sa fie interpretate ca actiuni potential ostile la adresa altor state, precum si faptul ca MAE nu are competente in gestionarea unei astfel de situatii, s-a decis informarea domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei si presedinte al CSAT“.

Ieri-dimineata, premierul a aflat tot din presa de eliberarea celor doi cetateni din Irak, el nefiind informat oficial de acest lucru de catre MAE. La amiaza a avut loc la Palatul Victoria o prima intilnire intre premierul Tariceanu si un grup mic de lideri ai PNL, unde s-a hotarit, de principiu, ca luni, in Biroul Politic Central al partidului, sa fie pusa in discutie prestatia ministrului Ungureanu, in special fata de seful sau pe linie de Executiv. A urmat o solicitare oficiala a premierului catre MAE, prin care se cerea sa se „precizeze public“ daca a trimis o informare oficiala la cabinetul sau despre retinerea celor doi romani.

Insubordonare

In documentul remis MAE se mentiona ca premierul a aflat doar din presa atit despre retinerea, cit si despre eliberarea celor doi. La prinz a avut loc o noua intilnire a premierului, de aceasta data cu circa 20 de fruntasi PNL. Tariceanu a propus aici solutia solicitarii demisiei lui Ungureanu, pentru a nu implica BPC al PNL intr-o actiune de retragere a sprijinului politic. Principala acuzatie adusa lui Ungureanu a fost cea de „insubordonare institutionala“. Majoritatea celor prezenti au fost de acord cu propunerea premierului.

Se cauta un succesor

Ieri-seara, la Palatul Victoria a avut loc o noua intilnire a conducerii PNL, prioritatea discutiilor constituind-o gasirea unui inlocuitor pentru Ungureanu. La bursa zvonurilor erau vehiculate trei nume: Teodor Melescanu, Adrian Cioroianu si ministrul Cristian David. Conform unor surse din PNL, se estima ca o decizie finala in privinta succesorului lui Ungureanu ar putea fi luata luni in sedinta BPC a partidului. Nici unul dintre cei trei nu a putut fi contactat ieri-seara. Favoriti in cursa pentru minister sint, conform surselor, Teodor Melescanu si Adrian Cioroianu, cel de-al doilea avind un usor avantaj fata de primul, avind numeroase contacte in Europa, in calitate de europarlamentar.

Basescu, luat prin surprindere

Pina la inchiderea editiei, presedintele Traian Basescu nu a lansat nici o reactie. Surse de la Cotroceni sustin insa ca Basescu a fost luat prin surprindere de demiterea ministrului de Externe. Cu toate acestea, Mihai Razvan Ungureanu a fost si tinta criticilor sefului statului, care a acuzat MAE, intr-o emisiune televizata, ca a incalcat dreptul la imagine al celor doi romani din Irak, dezvaluind cazul publicului. „Acesti oameni aveau sa nu fie obiect de bilci, in Romania, din dorinta de a se lovi in presedinte“, a spus Basescu.

Basescu blocat de propriile declaratii

Aflat ieri la emisiunea Pro Vest (emisunea a fost inregistrata vineri la pranz, inainte de anuntul Guvernului privind demisia lui Ungureanu, si va fi difuzata duminica dimineata) presedintele a declarat despre premierul Tariceanu: "Omul acesta minte atat de mult, incat nu trebuie luat in consideratie cand spune «nu stiu, nu am primit». Este imposibil, imposibil ca ministrul de Externe sa trimita presedintelui Romaniei o informare, iar primului ministru - nu!" Mai mult, Traian Basescu a afirmat ca in cazul in care Ministerul Afacerilor Externe nu a trimis premierului informarea despre cei doi cetateni romani retinuti in Irak atunci acesta ar trebui sa trimita Presedintiei "propunerea de revocare a ministrului de Externe".

“Pacatele” lui Ungureanu

- a pledat vehement impotriva propunerii PNL de retragere a trupelor din Irak

- a votat in CSAT altfel decit seful sau de partid la dezbaterea propunerii de retragere a trupelor din Irak, motiv pentru care a fost sanctionat de conducerea PNL

- a “deturnat” jumatate din oficiali europeni de la revelionul integrarii organizat de Guvern la cel organizat de Primaria Capitalei, la care a participat Basescu

- a declarat recent ca PNL mizeaza pe politica victoriilor mici

- este considerat un apropiat al platformistilor lui Stolojan

*
Scena politica este din nou divizata

* PD sare in apararea lui Ungureanu: Vicepresedintele PD Liviu Negoita sustine ca este „aberant“ ceea ce se intimpla cu Ungureanu. „Mie mi se pare un lucru inadmisibil ca unui ministru care si-a facut treaba bine sa i se ceara demisia in acest mod. Este absolut aberant“, a incheiat acesta.

* UDMR da vina pe SIE:

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs sustine ca nu Ungureanu ar trebui sa fie considerat vinovat, ci SIE. „Demisia domnului Ungureanu nu este altceva decit o demisie de onoare. A fost un ministru de succes. Nu el a fost vinovatul principal, dar a ales acest gest unilateral“, spune Eckstein.

* PSD ii da dreptate lui Tariceanu: Titus Corlatean, secretar general al PSD: „Este un act perfect justificat. V-o spun in calitate de fost diplomat de profesie. E o chestiune impardonabila din punct de vedere profesional sa nu il informezi pe primul-ministru despre soarta a doi cetateni romani retinuti“.

* Schimbare de ministru intr-un moment sensibil

Ministerul de Externe se afla in prezent in plina reorganizare, preluind misiunea negocierii tuturor dosarelor la Uniunea Europeana. Momentul demisiei ministrului Mihai Razvan Ungureanu este, de aceea, unul sensibil. MAE a preluat o parte din prerogativele indeplinite pina acum de Ministerul Integrarii Europene. Schimbarea ministrului de Externe nu inseamna modificarea liniei de politica externa a unei tari, dar relatiile personale pe care si le-a creat detinatorul portofoliului pot cintari uneori destul de greu in relatiile cu omologii. (L.G.)

Blog Archive

Pariuri Sportive Rezultate Live: Ungureanu, cazut in razboiul Tariceanu-Basescu
Pariuri Sportive Rezultate Live: Ungureanu, cazut in razboiul Tariceanu-Basescu
Pariuri Sportive Rezultate Live: Ungureanu, cazut in razboiul Tariceanu-Basescu
Pariuri Sportive Rezultate Live: Ungureanu, cazut in razboiul Tariceanu-Basescu